
5G akıllı telefonlar için çok iyi olacak fakat hayatımızın bir çok noktasını etkileyecek gibi gözüküyor. Ayrıca bir çok cihaz içinde devrim niteliğinde bir teknoloji. Hadi gelin 5G nasıl bir teknolojiymiş bakalım.
5G teknolojisi yeni 5. nesil kablosuz ağ teknolojisidir. 4G ve önceki nesil kablosuz ağ teknolojilerindeki sorunlar, hatalara ve daha çok büyüten ağlar için yeni bir teknolojidir. Yani bu teknolojiyi sizin isteyip istemediğiniz çok önemli olmadığını söylemeliyim çünkü bu teknoloji eninde sonunda benimseyeceksiniz ve hayatınızın bir parçası olacaktır. 5G kablosuz ağ teknolojisi bize daha geniş bant genişliği veya hızdan çok daha fazlasını hayatımıza sokacaktır. Bu teknoloji aynı zamanda düşük gecikme süresi, akıllı güç tüketimi, yüksek cihaz yoğunluğu ve ağ dilimleme gibi kritik iyileştirmelere ve çok daha fazla geliştirmelere neden olacaktır.

Eğer teknolojiyi yakından takip ediyorsanız, mutlaka yukarıdaki bilgiler gibi 5G hakkında bir çok haber okumuşsunuzdur. Bu kablosuz ağ teknolojisinin hayatımızı çok fazla ve farklı şekillerde etkileyeceğini söylemek yanlış olmaz. Ayrıca bu teknoloji için bir çok şirket milyarlarca dolar yatırım yaptı.
5G Nasıl Daha İyi?
5G teknolojisinin nasıl daha iyi olduğunu yukarıda bahsedilen bir kaç bilgiye değineceğim.
Yüksek Bant Genişliği : 5G teknolojisi bize yüksek bant genişliği sunacak ve bu sayede herhangi bir boyuttaki verileri bu sayede çok kolay şekilde aktarabileceğiz.
Yüksek Yoğunluk : Şu anda hayatımızda olan 4G teknolojisi ile bütün elektronik cihazları birbirine bağlayamayız. Örnek olarak evlerimiz’deki elektronik cihazları, arabalarımızı ve giyilebilir teknoloji olan akıllı saatler gibi bir çok şeyi aynı anda biriyle bağlantı kurulması sağlanamaz. Fakat 5G teknolojisi bize bu konuda izin verir.
Düşük Gecikme Süresi : . 5G teknolojisi bize getireceği en öneli özelliklerden biriside gecikme süresi olacaktır. Biz verinin transfer edilmesini istediğimizde cevap süresi çok kısa olacaktır.
Bu yenilikler ile ev internetiniz, akıllı telefonlarınız ve bir çok alanda aşırı hızlı bir veri alışverişi sağlanacaktır. Sosyal medyada dolaşma süreniz, iş yerindeki çalışma süreniz ve hatta Google map üzerinden alacağınız veriler aşırı derecede hızlı olacak. Fakat bunların dışında bir çok daha yeni gelişmeye neden olacaktır. Akıllı şehirler’deki trafik sorunun çözecek, şehirleri daha temiz ve daha verimli yapacak.
5G denilince insanların aklına genellikle 2 saat uzunluğundaki bir filmi genellikle 1 saniyede indirebileceği geliyor fakat bu kadar sığ düşünmemelisiniz. Daha derin düşünün çünkü bu teknoloji hayatımıza girecek ve bizler bu teknolojiye bir şekilde ayak uydurmak zorunda kalacağız.
5G ve 4G Farkı Nedir?
Fakat bu teknolojinin kullanabilmesi için bir çok elektronik cihazınızı değiştirmeniz gerekecektir. Kullandığınız akıllı saat, laptop, tablet, akıllı telefonunuz, internet modeminiz ve hatta kullandığınız televizyondan tutun bu cihazların değişmesi gerekiyor çünkü bu cihazlar şu anki 4G teknolojisine sahip. Peki bu ne anlama geliyor? Bu önümüzdeki 2,3 yılın çok kritik olacağı ve milyarlarca 5G teknolojisine sahip cihazın çıkarılacağı anlamına geliyor. Bu durum servis sağlayıcıları’da bir o kadar heyecanlandırıyor. Dediğim gibi bu teknolojiyi sadece akıllı telefonlara geliyor gibi düşünmeyin çünkü hayatımızı bu şekilde çok fazla etkileyecek ve değiştirecektir ilk hücresel veri teknolojisidir.
Fakat bu şekilde bir değişikliğin olması 5G teknolojisinin en büyük düşmanı olan 4G teknolojisini gündeme getiriyor. Yapılan anketlerde ve araştırmalarda bir çok kullanıcı 4G teknolojisinin yeterli olacağını ve 5. nesil olan 4G teknolojisine geçme fikrine olumlu bakmadığı görülüyor. Bu durum 5G teknolojisinin farklı şekilde hayatımıza sokulacağı anlamına geliyor.
5G Teknolojisi Güvenli Mi?
5G teknolojisinin sağladığı mikrodalga spektrum radyasyonunun yüksekliği nedeni ile 5G teknolojisinin toksik ve insanlara vereceğini düşünen bir çok kişinin olduğunu söylemeliyim. Ağ sağlayıcıların bu insanlara 5G teknolojisinin güvenilirliği konusunda ikna ettirmesi gerekecektir. Hücresel veri sağlayıcılarının radyasyon yayma konusu endişelerinin yeni olmadığını söylemeliyim. Fakat henüz bu teknolojinin insan sağlığına ne gibi etkileri olacak ve zararsız olduğunu hakkında resmi bir açıklama, detay veya kesin bir bilgi yok.

5G teknolojisi’de 4G, Wifi ve Bluetooth gibi mikrodalga radyasyonu yayar. Fakat buradaki asıl konu 5G teknolojisinin ne kadar yüksek güçte olacağı ve bu oranda ne kadar radyasyon yayacağı endişesi. Yapılan açıklamalara göre 5G teknolojisinin en yüksek güçte çalışsa bile insan vücudu için zararlı olmadığı belirtiliyor.
Fakat son zamanlarda yaşadığımız en büyük olaylardan olan Covid-19 salgının temeli olarak da görülüyor. Ayrıca geçmişte yapılan araştırmalar, paylaşılan yazılar ve bir çok bilim insanının 5G teknolojisinin insan sağlığını etkilediği konusunda bilgi mevcut. Şu anda bir çok ülkede 5G kuleleri yakılıyor ve saldırıya uğruyor. Ne kadar hükümetler 5G teknolojisinin güvenilir ve Covid-19 salgınına neden olmadığı belirtilse de aksini söyleyen ve kanıtlayan bir çok belge ortaya çıktığını söylemeliyiz.
5G Teknolojisine Adaptasyon Uzun Sürecek
Juniper Research ‘in yaptığı araştırmaya göre 2025 yılında toplamda 1.45 Milyar cihazın 5G teknolojisini kullanacağı belirtiliyor. Bu çok ciddi bir rakam olduğunu söylemeliyiz. Fakat asıl soru burada geliyor. Bu cihazların yüzde kaçı evinize veya IoT cihazlarına bağlantısı olacak. Akıllı telefonlar zaten 5G teknolojisi ile birlikte gelmeye başladı fakat dediğimiz gibi bu teknoloji basit bir teknoloji değil ve hayatımızın bir çok noktasında göreceğiz.
5G Teknolojisi Hayatımızı Nasıl Etkileyecek?
Yıllarca süren araştırma ve bir çok gelişme sonunda Dünya sonunda 5G teknolojisine sahip olmaya başladı. İnternetin kendisinden sonra hayatımızı bu şekilde etkileyecek bir teknoloji olacak. 5G teknolojisi, 4G’den daha yüksek frekanslarda ve daha kısa aralıklarda çalışacaktır. Bu durum neredeyse hiç gecikme olmadan milyarlarca cihazı 4G’den 20 kat daha hızlı hızlarda desteklemelerine olanak tanır. 5G antenleri aynı zamanda daha az güç tüketerek küçük, pille çalışan Nesnelerin İnterneti (IoT) aygıtlarını bağlamak için protokolü daha iyi hale getirir.
Hadi gelin şimdi hayatımızı 5G’nin hayatımızı nasıl değiştireceğine bakalım.
1 – Akıllı Şehirler
National League of Cities ‘nın yaptığı araştırmaya göre ABD belediyelerinin üçte ikisi akıllı şehir teknolojisine yatırım yaptı. Örneğin, San Diego, sokakta hiç kimsenin olmadığı zamanlarda otomatik olarak karartılan ve yılda yaklaşık 2 milyon dolar elektrik tasarrufu sağlayan akıllı aydınlatma sistemleri kurdu. Pittsburgh, 36.000 sokak lambasının yerini hava kalitesini izlemek için sensörler içeren LED’lerle değiştiriyor. South Bend, Indiana, kanalizasyon seviyeleri çok yükseldiğinde su akışını yönlendiren rögar kapaklarının içine yerleştirilmiş sensörler ile yönlendirilebiliyor. San Francisco, yüksek suç mahallelerine ateşli silah tespit eden mikrofonlar kurduktan sonra silahlı saldırı olaylarda yüzde 35’lik bir azalma olduğunu bildirdi.
5G teknolojisine geçilmesi şehirlerdeki milyonlarca IoT cihazlardan ve yıllarca bozulmadan dayanabilen düşük güç tüketimine sahip sensörlerden veri alışverişi sağlanabileceği anlamına geliyor. Bu durum şehirlerdeki trafik akışını, hava kalitesini, güç kullanımını, kamu güvenliğini ve çok daha fazlasını akıllıca yönetilebileceği anlamına geliyor. Accenture’in 2017 yılında yayınlamış olduğu rapora göre 5G teknolojisi sadece trafik ve güç yönetimi ile şehirlere 160 Milyar dolar tasarruf sağlayacağını belirtmiş.
2 – Çalışma Dünyası
İlk defa bir ağ teknolojisinin endüstriyi bu kadar çok etkileyeceğini söylemeliyiz. ABI Research’in yapmış olduğu araştırmaya göre 2023 yılına kadar 500 Milyondan fazla nesnenin izlenebileceği söyleniyor. Hassas tarıma geçilecek ve bu sayede ekin hastalığını tanımlamak, sulamayı ve diğer giderlerin kullanımını azaltmak için toprak sensörleri ve kameraları kullanılacak. Ayrıca fabrikalar otomatikleştirilmiş ve tehlikeli işleri yapmaları için bir biriyle bağlantı kurabilen robotlar kullanacak.
5G teknolojisi kurulduktan sonra bu teknoloji katlanarak etrafımızı saracak ve 2030 yılında ortalama 125 Milyar IoT cihazının bu teknolojiyi kullanacak.
Greg Bollella, VMware CTO başkan yardımcısı yaptığı açıklamada 5G teknolojsinin 4. sanayi devrimine öncülük edeceğini belirtiyor.
3 – Sürücüsüz Otomobiller
Ulusal Karayolu Trafiği Güvenliği İdaresi’nin (National Highway Traffic Safety Administration) yapmış olduğu açıklamaya göre trafik kazalarının yaklaşık yüzde 95’i insan hatasından kaynaklanmaktadır. İnsanları saf dışı bırakarak sürücüsüz araçların kullanılması her yıl 1.25 milyon hayatı kurtarabileceğini belirtiyor.
Ancak sürücüsüz araçların tamamen özerk olması, kazaları önlemek ve tıkanıklığı en aza indirmek için etraflarındaki arabalarla iletişim kurmaları gerekir. Daha güvenli gezinmek için trafik ışıklarına, yol işaretlerine ve kaldırıma gömülü sensörlerle iletişim halinde olması ve konuşması gerekecektir. Sürücüsüz araçların bu bağlamda anında yanıt almaları gerekecek. Fakat bu durum sadece çok hızlı tepki süresine sahip 5G teknolojisiyle olacaktır.

Kuzey İrlanda’daki Ulster Üniversitesinde profesör ve Çevre İstihbarat Araştırma Grubu’nun grup lideri olan Dr. Kevin Curran , “Yalnızca 5G gibi hızlı ağlar milisaniye düzeyindeki gecikmeleri destekleyebilir.” diyor. “Yollarımızı paylaşan sürücüsüz araçlardan çok uzak değiliz.” diye ekliyor.
Sürücüsüz araçlar için altyapı kurulduktan sonra sokaklar daha az kalabalık olacak ve hava daha az kirlenebilir. Tamamen özerk araçlarla daha az insan araba sahibi olacak ve araç paylaşımı daha yaygın hale gelebilir. Boston Danışmanlık Grubu bu durumun şehir sokaklarındaki araç sayısını yüzde 60, egzoz gazı emisyonlarını yüzde 80 azaltacağını öngörüyor.
4 – Sanal Tıp
Tıp alanında ve hastane sisteminin değişeceğini çok rahat bir şekilde söyleyebilirim size. Düşük gecikmeli, UHD kalitesinde kablosuz ağların sağladığı sanal ziyaretler sayesinde doktorlara gidilme oranları çok aşırı derecede azalabilir. Giyilebilir veya vücudunuza implante edilmiş tıbbi cihazlar hayati durumları saptayabilir ve bunları sağlık hizmeti aldığınız doktorlara iletebilir. Böylece kalp krizi, felç veya diğer hayatı tehlikelerden sizi uyarır ve önlem almanızı sağlar.
UC Berkeley’in Haas İşletme Fakültesi’nden profesör Dr. David Teece, “5G teknolojisi Tıp alanında bize çok önemli kapılar açacaktır ve her zaman, her yerde hastalara ulaşılabilecek.” diye belirtiyor.

Yüksek hızlı kablosuz ağlar, yüzlerce mil uzakta başka bir tesisteki bir hastanedeki kontrol ekipmanlarını kontrol edilebilecek ve ameliyat haneler kullanılabilecek. Fakat O gün düşündüğünüzden daha yakın olabileceğini söylemeliyim çünkü Ocak ayında, Çin’deki bir cerrah, bir domuzun karaciğerinin bir kısmını 5G bağlantısı kullanarak 30 mil uzaktan kontrol etti ve başarılı bir şekilde ameliyatı gerçekleştirdi.
5 – Sanal Alanlar
5G’nin yüksek bant genişliği ve düşük gecikme süresi sayesinde artırılmış ve sanal gerçeklik nihayet pratik bir gerçeklik haline gelebilir. VR teknolojisinin 5G ile buluşması ile birlikte artık işlerinizi yatağınızdan kalmadan yapabilir, toplantılara katılabilirsiniz. Aynı zamanda stadyuma gitmeden futbol maçlarını stadyumun içindeymişsiniz gibi izleyebilir, yanınızda bağıran insanları duyabilirsiniz. İş yerinizde öğle yemeğine çıktığınız sırada herhangi bir ülkedeki AVM girip, istediğiniz şeyleri alabileceksiniz.
Tabi ki tüm bu değişiklikler bir anda meydana gelmeyecek çünkü 5G ağlarının kurulması ve yeni cihazların çıkarılması zaman alacaktır. 4G ağının dünyamıza adapte olması yaklaşık 10 yıl sürdü fakat 5G ağının daha üzün süreceğini söylemeliyiz.