
8K televizyon satın almak mantıklı mı? Henüz 4K televizyona sahip değilken, 8K televizyonlar çıktı fakat 8K televizyon teknolojisi nedir? İşte aradığınız tüm sorularınızın yanıtlarını bu yazımızda bulabilirsiniz.
Fiyat Konusu
Şunu söylemeliyim ki 8K televizyon almak isterseniz eğer karşınıza çıkacak en büyük engellerden birisi fiyat konusu olacaktır. Fakat ilerleyen dönemlerde 8K televizyon yaygınlaştıkça fiyat konusu daha uygun hale gelecektir.
Panel teknolojileri gün geçtikçe geliştirilmektedir. 8K televizyonlar 2019 yılında çıkarıldı ve 2020 yılında düzenlenen CES 2020’de bütün dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Ayrıca Samsung, LG ve Sony gibi dev markaların şu anda en yeni teknoloji olan 8K panel teknolojilerini üretimine hızla devam ettiğini söylemeliyiz.
Fakat şu anda bu teknoloji henüz çok yeni ve piyasada çok fazla çeşit yok bu nedenden dolayı fiyat konusunda çok iyimser olamayacağım ama ilerleyen zamanlarda hem ürün çeşitliliği oldukça fiyatların daha ulaşılabilir olacağını söylemeliyiz.
Şu şekilde örnek vermek gerekirse Sony markası 2012 yılında piyasa çıkarmış olduğu 4K televizyonları 25.000 Dolar ile satışa sunmuştu. Ayrıca o modeller yalnızca LCD panellerin daha yüksek çözünürlük olanıydı ve ayrıca HDR ve FreeSync destekleri bulunmuyordu. Fakat aradan geçen 8 yılda panel teknolojisi çok fazla gelişti ve fiyatlar çok daha ulaşılabilir hale geldi.

Eğer isterseniz, şu anda 8K televizyon satın alabilirsiniz. Şu anda Sony markasının Master serisindeki 8K çözünürlükteki televizyonları 7.999,99 Dolar ile 59.999,99 Dolar arasında satışta. Alacağınız modelin ekran büyüklüğüne göre fiyat değişecektir. Fakat bu fiyatların çok yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca 8K panel teknolojisinin yeni olduğunu söylemeliyiz bu yüzden eğer şu anda satın alırsanız, gelecek modellerin çok daha yeni ve gelişmiş teknolojiler ile geleceğini söylemeliyiz.
8K Çözünürlüğe Sahip İçeriğin Henüz Yaygın Olmaması
4K televizyonların ve panellerin çok fazla adaptasyon sağlanamamasının nedenlerden biriside 4K içeriklerin çok yaygın olmamasıydı. 2012 yılında çıkarılmış olan 4K televizyonlar için 4K içerik üretmek için olan kameralar çok pahalıydı ve sadece bazı profesyonel film yapımcıları tarafından kullanılıyordu.
Fakat zaman geçtikçe 4K video kameralar yaygınlaştı, 4K içerik üretmek çok daha ucuz hale geldi ve 4K içeriklerin sayısı arttı. Bu sayede insanlar yavaş olsa da 4K çözünürlüğe alıştılar. 8K teknolojisi de aynı şekilde yaygınlaşacağını söylemeliyiz. Henüz 8K video çekebilen kameralar aynı panel teknolojileri gibi ulaşılabilir ve uygun fiyatlı olmadığını söylemeliyiz.
Ayrıca şu anda 8K televizyon alırsan, kullandığınız bir çok Netflix gibi video platformlarında 8K çözünürlüğe ulaşamayacaksınız. Henüz bu tür video platformları kullanıcılara en fazla 8K çözünürlük sunuyor. Şu anda Türkiye’de 8K içerik sunan sadece YouTube video platformu bulunuyor.
Bu durumda şu anda 8K televizyon almanızı bir anlama gelmeyecektir çünkü henüz kolay şekilde ulaşabileceğiniz 8K içerikler yaygın değil.
Yeterli Derecede İnternet Hızına Sahip Olmamanız
Netflix’in yaptığı açıklamaya göre eğer 4K içerikleri HDR çözünürlükte izlemek istiyorsanız eğer saniyede minimum 25 Mb internet hızına sahip olmalısınız ve ortalama 4K içerik 1 saat içerisinde 7 GB veri akışı istiyor. Bu değerler ortama ve farklı içeriklerde bu değerlerin değişebileceğini söylemeliyiz.
8K içerikler 4K içeriklerin dikey ve yatay çözünürlüğe göre iki kat daha fazla çözünürlüğe sahiptir. Bu yüzden aynı anda ekranda dört kat fazla piksele sahiptir ve 8K içeriklerin, 4K içeriklere oranla ortama 4 katı daha fazla veri kullanacaktır. Bu demek oluyor ki eğer 8K çözünürlüğe sahip bir içeriğin ortalama 1 saat içerisinde 28 GB veri akışı ve ortama saniyede 100 MB bağlantı hızına ihtiyaç duyuyor olacaktır.
Speedtest’in yapmış hazırlamış olduğu rapora göre dünya genelinde ortama internet hızı en az 40 Mb en fazla 75 Mb olarak belirtildi. Bu demek oluyor ki bir çok kişi şu anda 8K çözünürlükte içerikleri izleyemeyecektir. Ayrıca şu anda dünyada sekizinci sırada olan ABD’de bile ortama internet hızı saniyede 138 Mb olarak belirtildi. Yani şu anda 8K televizyon satın alsanız bile rahat bir şekilde bu içerikleri izleyemeyeceksiniz demektir.

8K televizyonlar yaygınlaştıkça internet alt yapısı da gelişeceğini düşünüyoruz. Yani önümüzdeki 3,4 yıl içerisinde internet hızı 8K içerikleri destekleyecek şekilde gelişecektir. Ayrıca alt yapı sistemlerin gelişmesi ve 5G teknolojisinin gelişi ile birlikte 8K çözünürlüğün istediği veriyi çok rahat şekilde sağlayabilecektir.
Henüz Akıllı Telefonlar 8K Video Çekebilme Özelliğine Sahip Değiller
Şu anda çoğu akıllı telefonun 4K video çekebildiğini biliyoruz fakat kullanıcıların bir çoğu bu özelliğe sahip olan akıllı telefonlara sahip değil.
Şu anda yeni cihazların 8K video çekebilme özelliğine sahip olacağını söyleyebiliriz fakat bu cihazların çıkarılması biraz zaman alacaktır. Şu anda İPhone 11 Pro modeli piyasadaki en iyi kameraya sahip olan cihazlardan birisi ve 4K çekim yapabilme özelliğine sahip. Fakat henüz detayları bilmesek bile yeni İPhone 12 modeli 8K çözünürlüğe sahip kamera ile gelebilir.
Qualcomm tarafından çıkarılan Snapdragon 865 5G işlemcisinin 8K video çekimini destekleyeceğini belirtti.
Fakat bu gibi gelişmeler olsa bile 8K teknolojisinin tamamen hayatımıza girmesi en az 4, 5 yıl kadar bir süre alacağını söylemeliyiz.
Henüz 8K Televizyon Almanız İçin Çok Erken
Şunu belirtmeliyim ki 2020 yılı 8K televizyon almanız için hiç mantıklı olmayacaktır. Nedeninin 8K televizyonların henüz yeni satışa çıkmış olması, panel teknolojisinin çok hızlı gelişmesi, 8K içeriklerin olmaması ve bu panellerin henüz çok pahalı olması sizin 8K televizyon almamanız için yeterli olacaktır.
Şu anda 8K televizyon alacağınız paraya iyi bir 4K televizyon, Playstation ve Netflix paketlerine harcayabilirsiniz.
- Spinbot ve Turnitin’e En İyi Alternatifler Hangileri?
- Yeni MacBook Air 2020 Modeli Hakkında Herşey
- 2021 Yılında Alabileceğiniz En Uygun ve En Performanslı Akıllı Telefonlar
- 2021 Yılında Alabileceğiniz En İyi 8 Akıllı Telefon
- 2021 Yılında Alabileceğiniz En İyi İphone Modelleri
Kaynak : Cnet