Brave Browser Nedir? Chrome’dan Daha Mı İyi?

WhatsApp Telegram Linkedin Pinterest
Brave Browser Nedir? Chrome Tarayıcıdan Daha Mı İyi?
Brave Browser Nedir? Chrome Tarayıcıdan Daha Mı İyi?

Şu anda piyasada bir çok farklı amaca uygun tarayıcı bulunduğunu ve çok fazla rekabetin olduğunu belirtmeliyiz. Brave tarayıcısı da bunlardan birisi ve kullanıcı gizliliğine çok önem verdiği belirtiliyor.

Brave, Google Chrome’un temelini oluşturan açık kaynak kodu olan Chromium’u temel alır. Fakat bu iyi bir şey mi? Google Chrome tarayıcıyı kullananlar Brave tarayıcıya geçmeliler mi? İşte aradığınız tüm soruların cevabı burada.

Brave Tarayıcının Kısa Tarihine Bakalım

Brendan Eich ve Brian Bondy 2015 yılında Brave tarayıcıyı kurdukları zaman modern internet ile ilgili en büyük sorun olan müdahaleci reklamcılık olarak algıladıkları şeyi ele almak istediler.

Reklam, modern internete güç veren web sitelerinin ve dijital reklam öğelerinin, okunan her makale veya izlenen her video için kullanıcılardan ücret ödemeden içeriklerinden para kazanmasına olanak tanıyan bir yapıdır. Bununla birlikte, Eich ve Bondy, reklam izleyicilerinin gizliliğe potansiyel olarak zarar verici doğasının yanı sıra genel kullanıcı deneyimi üzerindeki olumsuz etkisine dikkat çekerek reklamların bazı önemli olumsuzlukları olduğunu düşünüyor.

Brave tarayıcının ilk çıkarıldığı zaman şu anda insanların en çok istedikleri iki özelliği barındırarak geldi.

İlk olarak, kripto para birimi devrimi tüm hızıyla sürüyordu. Şirketler ve bireyler Satoshi Nakamoto gibi milyar dolarlık piyasa kapitalizasyonlarına hızla ulaşan kendi merkezi olmayan kripto para birimlerini oluşturuyorlardı. İkinci olarak reklam engelleme teknolojisi kullanıma girdi ve milyonlarca kişi kullandıkları bütün tarayıcılarda, masaüstü ve mobil cihazlarda gösterilen çevrim içi reklamları engelliyordu.

Brave, direk olarak içerisine inşa edilmiş reklam engelleyicilerini içeren ilk tarayıcılardan biriydi. Ayrıca, BAT (Basic Attention Token) adı verilen kendi şifreleme para birimi ile birlikte geldi ve kullanıcıların istedikleri sitelere ve içerik oluşturuculara ödeme yapabilme gücü verdi.

Kısacası Brave tarayıcı İnternet’in nasıl çalıştığını yeniden hayal etmek istiyordu. Sadece kullanılabilirlik düzeyinde değil, aynı zamanda ekonomik düzeyde. Bu yadsınamaz derecede radikal bir vizyon demekti. Fakat Brave tarayıcısının kurucularına baktığımız zaman bunun normal olduğunu görebiliyoruz.

Brendan Eich, JavaScript programlama dilinin mucididir ve popüler Firefox web tarayıcısını oluşturan Mozilla Vakfı’nı kurmuştur. Ayrıca siyasi bağışları üzerinde sert bir tartışma yaşandıktan sonra istifa etmeden önce vakfın CEO’su olarak da görev yaptı.

Brave makul bir standart tarayıcıdır. Edge, Chrome ve Opera gibi, Blink oluşturma motoruna dayanır, yani web sayfaları beklediğimiz gibi çalışması gerekiyor. Brave, Chrome uzantılarıyla da uyumludur.

Kullanıcı Verilerini İzleme

Brave tarayıcı kullanıcı gizliği üzerinde gerçekten çok yol kat ettiğini söylemeliyiz ve en önem verdiği şeylerden biriside kullanıcı gizliliğidir. Brave Shields adı verilen işlem ile bunu geleneksel kullanıcı takibini engelleyen engelleme teknolojisini kullanarak gerçekleştiriyor. Bu özellik default yani siz tarayıcıyı yüklediğiniz zaman direk açık olarak geliyor fakat girdiğiniz sitenin bozulmasına neden olursa kolay bir şekilde iptal edebilirsiniz.

Brave tarayıcı kullanıcı siteye girmeden önce takip özelliklerini engelleme başlar. Bunun daha da gelişmiş olarak yapabilmek için ağdan geçen kullanıcı izleyicileri tanımlamak için bulut tabanlı makine öğrenimini de kullanır.

Brave Shields özelliği ayrıca siteleri hem şifreli hem de şifrelenmemiş seçeneklerin bulunduğu HTTPS kullanmaya zorlar. Kullanıcıları bir web sitesinin şifreli sürümünü kullanmaya zorlayarak, ağınızdakilerin ziyaret ettiğiniz içeriğe müdahale etmesini ve bu içeriğe müdahale etmesini zorlaştırır. Bu soyut gibi görünse de, düşündüğünüzden daha yaygındır. Havaalanlarında bulunanlar gibi halka açık Wi-Fi etkin noktaları, rutin olarak kendi reklamlarını ziyaret edilen web sitelerine enjekte eder. SSL’ye yükseltme tüm güvenlik ve gizliliğe karşı gümüş bir kurşun olmasa da, oldukça önemli bir güvenlik yükseltmesidir.

Tarayıcı Brave Shields’den ayrı olarak yerleşik bir TOR tarayıcısı da içerir. TOR, kullanıcıların merkezi olmayan ağındaki diğer bilgisayarlar üzerinden trafiği yönlendirerek (ulusal veya ISS düzeyinde gerçekleşen) yerel sansürü atlatmasına olanak tanır.

ABD Savunma Bakanlığı tarafından finanse edilen bu araç, otoriter hükümetlerin altında yaşayan muhalifler tarafından gözetim ve sansürden kaçmak için sıklıkla kullanılıyor. Bu nedenle hem Facebook hem de BBC kendi “TOR” sitelerini kullanıcılar için sunuyor.

Kendi Kripto Parası : BAT

Brave tarayıcı yukarıda da bahsettiğimiz gibi kendi kripto parası olan BAT’ı kullanılıyor ve bunu kullanıcıların beğendikleri web siteleri için ödeme yapmalarını sağlıyor.

Hadi bu sistemin nasıl çalıştığına bakalım. Öncelikle bu sistem tamamen isteğe bağlıdır ve sistem direk kapalı olarak gelir.

Eğer sizde bu sistemi kullanmak istiyorsanız, Coinbase gibi gizliliğe önem veren kripto para borsalarında BAT kripto paranızı alabilirsiniz. Bu şekilde direk olarak beğendiğiniz web sitelerine ödeme yapabilirsiniz. Bu durumda reklam görmezsiniz. Fakat ödeme yapmak yerinde direk olarak reklamları da görebilirsiniz. Bu tamamen sizin isteğinize kalmış bir durum.

Brave, Google Chrome ile Karşılaştırıldığında Hangisi Daha İyi?

Google Chrome, Brave dahil olmak üzere diğer rakiplerle geride bıraktığını ve kullanıcı sayısının çok fazla olduğunu söyleyebilirim. Ancak Ekim ayında, Brave’nin yaptığı açıklamada aylık sekiz milyon aktif kullanıcı ve günlük 2.8 milyon aktif kullanıcı bildirdi.

Bu sayı genel olarak internet kullanıcı sayıları ile kıyasladığımızda çok küçük olsa da Mozilla, Google, Microsoft ve Apple gibi egemen olduğu bir pazarı bozmaya çalışan genç bir şirket için hala oldukça etkileyici olduğunu söylemeliyiz.

Brave, rakip tarayıcılardan daha hızlı ve daha az enerji harcayacağına söz veriyor ve bunu kullanıcılara sağlıyor. Ayrıca, yeni bir sekme açtığınızda Brave tarayıcıyı kullanarak ne kadar zaman kazandığınızı gösteriyor.

Ancak, diğer tarayıcılarla elde edemeyeceğiniz ufak tefek sıkıntılar bulunuyor. Web sayfalarını otomatik olarak çevirebilme yeteneği gibi Chrome üzerinde standart olarak sunulan işlevsellik yalnızca eklentiler aracılığıyla kullanılabilir oluyor.

Brave : Yeni Tarayıcı Deneyimi

Brave tarayıcı için Google Chrome’u kullanmayı bırakmalı mısınız? Olabilir. Bu tarayıcı hakkında takdir edilecek çok şey var. Genelde hızlı olmakla birlikte geleceğinin son derece parlak olduğunu söylenebilir. Hem açık hem de koyu temalarla birlikte gelmesinin ve kullanıcıların gizliliklerini siteler arası izleyicilerden korumasına izin verme kolaylığını takdir ediliyor.

Fakat Brave bir tarayıcıdan daha fazlasıdır. İnternetin nasıl çalışması gerektiğine dair farklı bir açı getiriyor. Çoğu kişi tarayıcıyı gizlilik ve hızlı olmasından dolayı kullanırken, birçoğu, kripto para birimlerinin geleneksel tarayıcı içinde reklamcılık tarafından finanse edilen içerikten para kazanmanın en iyi yolu olup olmadığına kanıtlayabileceğini savunuyor.

Eğer sizde Brave tarayıcı kullanmak istiyorsanız, buradaki bağlantıdan hemen indirebilirsiniz.

WhatsApp Telegram Linkedin Pinterest
Ben Enes, makine mühendisliğinden mezunum. Teknolojiyi yakından takip ediyor ve kendimi her gün geliştirmeye devam ediyorum. Sahip olduğum tecrübeleri, takip ettiğim teknoloji haberlerini ve size yararlı olabilecek bilgileri paylaşacağım.