
Şu dönemde kaliteli ve iyi çekim yapabilen uygun fiyatlı bir webcam bulmanız zor olabilir. Fakat size iyi bir haberimiz var. Elinizdeki bir kamera varsa bunu webcam olarak kullabilirsiniz. Dijital kameranızı web kamerası olarak kullanabileceğiniz gibi aynı zamanda eğer elinizde yüksek kalite aynasız veya DSLR kamera mevcutsa, online video görüntüleriniz için üst düzey video kalitesi sunabilirsiniz.
Dijital Kameranızı Web Kamerası Olarak
Kameranızı web kamerası olarak kullanabilmek, büyük ölçüde sahip olduğunuz kameraya bağlıdır. Bazı kompakt kameralar kendi sundukları programlar ile kolay bir şekilde web kamerası olarak kullanmanızı sağlayabilirler.
Fakat bu özellik günümüzde çok yaygın olmadığını söylemeliyiz. Nikon ve Canon gibi bilinen markalara sahip kameralar varsa elinizde bu şekilde üçüncü parti yazılımlar kullanılarak webcam olarak kullanabilirsiniz. Fakat sizinde tahmin edebileceğiniz gibi bu programlar ücretsiz değiller.
Modern aynasız kameralar ve DSLR kameralar gibi direk olarak HDMI çıkışı sağlayabileceğiniz cihazlar size en iyi ve en kaliteli sonuçları verecektir. Bu şekilde kullanabilmeniz için ekstra donanıma ihtiyacınız olacaktır fakat ileride yapacağınız kamera değişikliklerinde bu donanımları yine kullanabileceksiniz.
Sahip Olmanız Gerek Aksesuarlar
Eğer bu şekilde kameranızı kullanmaya karar verdiyseniz, bazı donanımlar satın almanız gerekecektir. Öncelikle kameranız için tripod veya benzeri ayaklara ihtiyacınız olacaktır. Sonrasında kameranıza kesintisiz güç vermeniz için sahte batarya yuvası satın almalısınız. Buna sahte dememizin nedeni DSLR makinenize pil şeklinde oturması fakat diğer ucunun direk olarak prize takılı olmasından dolayıdır. Aşağıda nasıl bir şey olduğunu görebilirsiniz.

Son olarak tüm bunların dışında micro USB’den USB’ye veya HTML’den HTML kablosuna dönüştürücü satın almalısınız. Tabi ki tüm bunlar hangi kameraya sahip olduğunuza ve kameranızı girişlerine göre değişmektedir.
Şimdi gelelim hangi uygulamaları ve ne tür yöntemler ile kameranızı nasıl webcam olarak kullabileceğinize.
1 . Kendi Kamera Yazılımını Kullanma
Yapılacak ilk ve en önemli şey kameranızın bu özelliği üreticinin yazılımı veya sürücüleri aracılığıyla yerel olarak destekleyip desteklemediğini kontrol etmektir. Bunu yapmanın en iyi yolu, el kitabına ve kameranız ile birlikte verilen yazılıma bakmaktır. Ayrıca, modelinizin yazılım indirmelerini kamera üreticinizin web sitesinde bulabilirsiniz.
Örnek verecek olursa, Google arama kısmına gelerek “Canon 700D Webcam” yazarsanız eğer, karşınıza seçenekler gelecektir. Burada asıl olarak bakmanız gerek Canon kendi yazılımı olup, olmadığı. Bunu kontrol etmenin en iyi yolu direk olarak kendi websitesine gitmek olacaktır.
Şunu belirtmeliyim ki Canon şu anda bazı DSLR ve PowerShot kameralar için 64 bit Windows 10 sistemlerinde web kamerası olarak çalışmasını sağlayan bir EOS Web Kamerası programı sunuyor.
Aynı şekilde eğer elinizde Nikon marka bir kamera mevcutsa eğer Google ile elinizdeki model için bu tür bir program sunuluyor mu araştırabilirsiniz.
Sürücü indirdikten ve kurduktan sonra uygulama bilgisayara USB ile bağladığınız kameranızı otomatik olarak görecektir. Daha sonrasında Zoom, Google Meet, Microsoft Teams, Slack, Skype, Discord veya FaceTime dahil olmak üzere hangi uygulamalarda kullanmak istediğinizi seçebilirsiniz ve kameranızı kullanıma hazır olacaktır.
Eğer kameranızın webcam desteği yoksa hemen endişelenmeyin çünkü yazımızın devamında size farklı yöntemler sunarak cihazlarınızı kullanmanızı sağlayacağız.
2 . Üçüncü Parti Yazılımlar Kullanma
Eğer kameranız webcam olarak kullanılmayı destekliyorsa, üçüncü parti yazılımları kullanabilirsiniz. Sparkocam uygulaması çok sayıda Canon marka kamerayı desteklemesine rağmen, az sayıda Nikon marka kamera için destek sunuyor.
Fakat bu uygulamanın bir kaç problemi olduğunu belirtmeliyiz. Reddit üzerinde yapılan açıklamalarda kullanıcılar kameraların bilgisayara bağlantısından sonra görüntüde kasma ve video kalitesizliği olduğunu belirtiyor. Başka bir kullanıcı Sparkocam uygulamasının demo versiyonunu bilgisayarından kaldıramadığını ve bir başka kullanıcı ise görüntünün çok fazla kasılmasına ve bozulmasına neden olduğunu belirtiyor.
Fakat üzülerek söylemeliyim ki araştırmamıza göre Sparkocam uygulamasının alternatifi yok ve pahalı. Canon veya Nikon gibi çeşitli kameraları destekler fakat lisansı satın almadan önce hangi markada kullanacağınızı seçmelisiniz. Ayrıca her bir lisans sadece 1 kullanıcı tarafından kullanılabilir. Nikon veya Canon yazılımları için 50 Dolar bir ücrete sahip.
Sparkocam uygulamasını tavsiye etmemiz zor fakat piyasada alternatifinin olmaması ve başka seçeneğinizin olmaması durumunda kullanabileceğiniz en iyi uygulama.
3 . HDMI’dan USB Bağlantısı Sağlayarak Görüntü Alma
Eğer daha ciddi bir kurulum istiyorsanız o zaman, HDMI bağlantısı ile yapılan bağlantıyı denemelisiniz. Bu teknik, aynasız veya DSLR fotoğraf makinenizden gelen ham, sıkıştırılmamış bir video yayını alır ve bunu USB web kamerası yayınına dönüştürür. Alacağınız görüntü aşırı kaliteli olacaktır ve en iyi, verimli versiyondur fakat bir kaç donanıma ihtiyacınız olacaktır.
Öncelikle kameranızın uyumlu olup, olmadığını kontrol etmeniz gerekmektedir. Kameranızın uyumluluğunu kontrol etmek için buradaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
Kameranızda bir HDMI çıkış veya mini-HDMI çıkış bağlantı noktası varsa eğer buradan kontrol etmeye başlayabilirsiniz. Bunu test etmek için kameranızı bu bağlantılar ile televizyon veya monitörünüze direk olarak bağlayarak “Clear” çıkış modu olup, olmadığını kontrol edebilirsiniz. Eğer halen emin değilseniz, internet üzerinde arama yaparak kontrol edebilirsiniz.
Video yayınını almanız için HDMI çıkışını USB bağlantısına dönüştüren bir cihaza ihtiyacınız olacaktır. Bu cihazların en çok bilineni Elgato Cam Link 4K ürünüdür. Bu cihaz hem Mac, hemde Windows işletim sistemi ile çalışabiliyor. Fiyat olarak yaklaşık 130 dolar yani 920 TL gibi bir fiyata sahip. Cihazı kameraya ve bilgisayara bağladıktan sonra direk olarak webcam olarak görür ve çalışmaya başlar.
Satın almadan önce kameranızın Elgato’nun desteklenen kameralar listesinde olduğundan emin olmalısınız. Ayrıca Youtube üzerinde cihazın ismi ve kameranızın modelini yazarak direk olarak başkalarının deneyip denemediğini görebilirsiniz. Cam Link 4K cihazı 4K çözünürlüğü veya 1080p çözünürlükte 60 fps kare hızını destekler. Bunun için hemen hemen her HDMI’den USB’ye dönüştürücü cihazı kullanabilirsiniz fakat Cam Link 4K özel olarak tasarlanmıştır ve bilinen bir marka olduğu için çok kalitelidir.
Aynı zamanda eğer bu ürün pahalı gelire ve alternatiflere bakmak isterseniz, bir çok alternatifi olduğunu söyleyebiliriz. HDMI’dan USB’ye dönüştürücü olarak Google üzerinde arama yaparsanız eğer bir çok alternatife erişebilirsiniz. Fakat ucuz fiyata alacağınız cihazların desteğinin kötü olduğunu ve yazılımında bir çok sorun ile karşı karşıya kalabileceğinizi söylemeliyim. Bundan dolayı alacağınız cihazın yorumları ve değerlendirmelerine bakmanızı öneriyorum.
Eğer bu donanımı satın alırsanız, alabileceğiniz en iyi sonuçları göreceksinizdir. Ayrıca farklı lens seçeneklerini’de DSLR kameranızda kullanabilme imkanınız olacaktır.
Mikrofonu Unutmayın!
Kamera içi mikrofonların iyi sonuç vermediğini söylemeliyim. Kötü konumlandırılmış, çok sessiz ve genellikle lens odaklama mekanizmasındaki ek ses yakalarlar. Bundan dolayı kesinlikle ayrı bir mikrofon kullanmalısınız.