Thunderbolt 3 ve USB-C Farkları Nedir?

WhatsApp Telegram Linkedin Pinterest
Thunderbolt 3 ve USB-C Farkları Nedir?
Thunderbolt 3 ve USB-C Farkları Nedir?

Şu anda yeni çıkan laptoplar da çift yönlü girişi sağlayan ve çok yüksek hızlarda veri alışverişine izin veren girişler bulunur. Bu girişin tam olarak ne olduğunu biliyor musunuz? Eğer tahmininiz Thunderbolt 3 veya USB 3.1 girişleri ise doğru tahmin ettiniz demektir. Fakat asıl problem burada ortaya çıkıyor.

Her iki veri aktarım protokolü de aynı bağlantı sistemini kullanır fakat aralarında potansiyel farklar vardır. Fakat bu iki bağlantı noktasının farkını anlamak zordur.

Fakat iki bağlantı noktası arasındaki farkı anladıktan sonra hangi portun hangisi olduğuna ve nasıl kullanılacağını anlamak kolaydır.

Thunderbolt 3 nedir?

Thunderbolt 3, Intel tarafından geliştirilen tescilli veri ve video aktarım protokolüdür. Bunu kullanmak için Bilgisayar üreticilerinin Intel’den sertifika almaları gerekir. Fakat her şirket bunu yapmak istemez.

Bu durumun kötü olduğunu söylemeliyiz çünkü Thunderbolt 3 inanılmaz derecede hızlıdır. Şu anda USB’nin maksimum hızından kat kat daha fazla olduğunu söylemeliyiz. USB 3.1 Gen 2 şu anda USB girişinin en hızlı olduğu ve en gelişmiş portu fakat veri aktarımında çıkabildiği maksimum hız 10 GB/s (Gbps) fakat Thunderbolt 3 girişinin veri aktarımı bu değerin yaklaşık 4 katı kadar yüksektir ve saniyede 40 GB aktarım hızına sahiptir.

Thunderbolt ve USB 3.1 Arasındaki Fark Nedir?

Thunderbolt 3’ün USB 3.1’e kıyasla neler yapabileceğine bakmadan önce bunların neye benzediğine bakalım. Thunderbolt 3 ve USB 3.1 portlarının her ikisi de USB C Tipi bağlantı noktasını kullanır.

Teknovv

Aralarındaki farkı belirtmek için Thunderbolt 3 bağlantı noktaları, kablolar genellikle yıldırım gibi ok şeklinde bir işaret ile etiketlenir. USB bağlantılarında da bu simgeyi görebiliriz fakat bu laptopunuz kapalıyken akıllı telefonunuz gibi küçük cihazlarınızı şarj edebileceğiniz anlamına gelir. Fakat Thunderbolt girişinde yukarıda resimde göreceğiniz gibi yıldırım işareti bulunur.

Şimdi Thunderbolt 3 ve USB hakkında kritik noktaya gelebiliriz. Thunderbolt 3 bağlantısı USB gibi çalışabilir fakat USB bağlantısı, Thunderbolt 3 bağlantı noktası gibi çalışamaz.

Thunderbolt 3, “Fallback” opsiyonuna sahiptir. Yani bir cihaz ile Thunderbolt 3 gibi iletişim kuramazsa eğer USB protokolünü dener. USB kullanırken Thunderbolt 3 bağlantı noktası, Thunderbolt’un yüksek hızlarıyla değil, bağlı cihazın USB hızlarıyla sınırlıdır.

Thunderbolt bağlantısı sadece üç saatlik bir 4K videoyu çok daha hızlı bir harici sürücüye aktarabileceğiniz anlamına gelmez. Aynı zamanda 60Hz yenileme hızına sahip iki adet 4K ekran bağlayabilirsiniz. USB 3.1 Gen 2’de aynı zamanda ekran bağlantısını destekler fakat bu kadar yüksek hızlara çıkamadığı için bu şekilde yüksek özellikteki ekranları destekleyemez. Thunderbolt bağlantısı bana göre başlı başına bir devrim.

Aynı zamanda Thunderbolt 3 bağlantısı aynı anda 6 cihaza kadar bağlantıyı destekler. Tek bir Thunderbolt 3 portuna harici ekran bağlayabilir, ekstra bağlantılar ve harici hard diskinizi bağlayabilirsiniz. Tüm bunlar bilgisayarınızın üzerinde bulunan tek bir giriş ile sağlanır.

Son olarak, Thunderbolt 3, harici grafik kartı yuvaları gibi PCIe aygıtlarını desteklerken USB 3.1 desteklemez. PCIe desteği, oyuncuların grafik desteği olmayan laptoplarını oldukça iyi bir oyun makinesine dönüştürmelerini sağlar. Fakat bilgisayar üreticilerinin PCIe desteği cihazlar üretilirken vermesi gerekir.

Hangi Bilgisayarlarda Thunderbolt 3 Portu Bulunur?

Teknovv

Thunderbolt 3 bağlantısı olan bir bilgisayar almak ve bu bağlantı noktasına sahip olduğundan emin olmak istiyorsanız, o zaman Apple’ın cihazlarını almalısınız. Apple şu anda masaüstü, laptop ve diğer her cihazlarının hepsinde Thunderbolt 3 portlarına yer veriyor.

Eğer Windows işletim sistemli bir bilgisayar almak istiyorsanız çok iyi araştırmalısınız. Şu anda bile piyasada bulunan bir çok bilgisayarda Thunderbolt 3 bağlantısı bulunmuyor. Eğer Thunderbolt 3 girişine sahip bir laptop arıyorsanız, o zaman Alienware M17, Asus ZenBook S UX391 veya Lenovo ThinkPad X390 Yoga cihazlarına bakabilirsiniz.

Thunderbolt Bağlantısının Geleceği Var Mı?

Intel, Thunderbolt girişini 4. sürüme yükseltmeyi planlayıp planlamadığı belli değil, ancak Thunderbolt 3’ün geleceği çok açık olduğunu söylemeliyiz. Aynı zamanda Intel Thunderbolt protokolü USB 4 ile birleşiyor. Bu da demek oluyor ki USB 4 tabanlı ürünlerin 2020 veya 2021’de piyasaya sürülecektir.

USB4 ne diye sorar gibisiniz. USB4, Thunderbolt 3 ile aynı maksimum 40Gbps aktarım hızına, aynı zamanda birden çok ekranın aynı anda bağlantı yapabilmesini sağlayan kısaca Thunderbolt 3 ile çok benzer olan bir port.

Sonuç olarak yalnızca C Tipi konektöre sahip USB 4’ün üstün olduğu ve depolama aygıtları, monitörler ve daha fazlası dahil olmak üzere hemen hemen her şeyin o bağlantı noktasına bağlanabildiği bir dünya görebiliriz.

Tabi ki de bu durum gelecekte olacaktır. USB 4 sunulduğu zaman bir çok cihazın halen bağlantısı sağlanabilmesi için USB girişleri yine yer alacaktır bir çok cihazda.

WhatsApp Telegram Linkedin Pinterest
Ben Enes, makine mühendisliğinden mezunum. Teknolojiyi yakından takip ediyor ve kendimi her gün geliştirmeye devam ediyorum. Sahip olduğum tecrübeleri, takip ettiğim teknoloji haberlerini ve size yararlı olabilecek bilgileri paylaşacağım.