
USB’nin sonraki nesli olan USB4 geliyor. 2019 yılının Eylül ayında USB-IF tarafından Thunderbolt 3 bağlantısıyla aynı hız değerlerine sahip USB4 hakkında detaylar yayınlandı. Peki bu USB4 nedir? Ne gibi yenilikler getirecek? İşte tüm ayrıntıları ile bu yazımızda USB4 bağlantısını ele aldık.
USB4’ün Thunderbolt ile karşılaştırılması bir tesadüf olmadığını söyleyelim. Intel, Thunderbolt protokolünün teknik özellikleri ile USB Promoter Group’a katkıda bulunduğunu söylemeliyim. Promoter Group, USB spesifikasyonlarını geliştirmekle görevli bir endüstri kuruluşudur, USB-IF ise USB teknolojisinin geliştirilmesi ve benimsenmesini savunmaktadır.
USB4 bağlantı noktası bilgisayarlarda veya laptoplar’da görülmeye başlandığı zaman saniyede 40 Gigabit (Gbps) maksimum hıza kadar çıkabileceğini vaat ediyor. Bu durum mevcut USB 3.2 Gen 2×2’nin maksimum hız değerinin iki katı. USB’nin diğer sürümlerinde olduğu gibi USB4, USB 2.0 ve üstü versiyonları ile uyumlu olacak ve bazı durumlarda bu USB4 bağlantı noktaları Thunderbolt 3 ile bile çalışabilecek.
USB4 güncellemesi gerçekten çok iyi olacak gibi gözüküyor. USB’nin arkasındaki insanlar nasıl kullanıcıları şaşırtacağını biliyor.
USB4 Çoklu Hız Seçeneği
USB 4 versiyonu tüm cihazlarda aynı şekilde çalışmayı bekleyebileceğiniz tek bir standart olmayacak. Bunun yerine, iki farklı hızda gelecek. Maksimum 40Gbps hız potansiyeline ek olarak, 20Gbps hızı da bulunacak. Eğer bu yeterli değilse, USB4 teknik özelliklerine baktığımız zaman üçüncü bir 10Gbps seçeneği de mevcut. Fakat bu durumun nedenini USB-IF bize bunun sadece geriye dönük uyumluluğu desteklemek için olduğunu belirtti.
Şu anda USB4’ün bu hız varyasyonları için henüz nasıl adlandırılacakları belirsiz. Fakat cihaz üreticileri 40 Gbps USB4 hızına Gen 3×2, 20 Gbps hızına Gen 2×2 diye adlandırıyor ama siz herhangi bir bilgisayar alırken aldığınız cihazın USB4 girişlerinin farklı hızlar için farklı isimlendirileceklerini söylemeliyiz.
Fakat şu anda isimlendirmenin çok kafa karıştırıcı olduğunu söylemeliyiz.

Geriye Dönük Uyumluluk
Diğer USB sürümlerinde olduğu gibi USB4’de önceki sürümleri ile uyumlu olacak. Fakat önceki USB versiyonunun USB 2.0 ve üstü olması gerekmekte. Yani harici diskiniz eğer USB 2.0 versiyonuna sahipse halen bu cihazınızı USB 4 yuvasına bağlayabileceğiniz anlamına geliyor. Fakat bunu yapmanız için yine A tipi USB’den C tipi USB bağlantı için aparata veya dönüştürücüye ihtiyacınız olacak.
Ayrıca şu anda kullanılan C tipi USB kabloları USB4 için yeterli olmayacaktır. Yani USB4’ün gerçek hızlarını görebilmemiz için yine bir çok şey değiştirmemiz gerekecek gibi duruyor.
Thunderbolt 3 İle Uyumluluğu
USB-IF, USB4’ün, C Tipi konektörler kullanan Intel’in Thunderbolt 3 ile uyumlu olabileceğini söylüyor. USB4, Thunderbolt 3 ile benzer teknik özelliklere sahip olduğu için bu durum mantıklı oluyor. Thunderbolt 3 desteği USB4 için zorunlu değil fakat Intel, USB-IF’e Thunderbolt 3’nin teknik özelliklerini kullanmasına izin verirken, Thunderbolt 3 isminin kullanmasına izin vermedi.
USB4 bağlantı noktalarını Thunderbolt 3 ile uyumlu olarak tanıtmak isteyen tüm cihaz üreticilerinin Intel tarafından sertifikalandırılması gerekir. Bu nedenle Intel’in veri aktarım teknolojisi çok yaygın değildir. Pratik anlamda Thunderbolt 3’teki durumun bilgisayarlar için çok fazla değişmesini beklemiyoruz.
Muhtemelen Thunderbolt 3 için sertifikalı USB4 portlarını destekleyen birkaç Intel tabanlı anakart olacak çıkacaktır. Fakat PC üreticileri Thunderbolt 3 cihazlarını desteklemek için çoğunlukla genişletme kartları kullanacaklardır.

Dinamik Bant Genişliği
USB4’ün en iyi yanlarından birisi’de eğer farklı iki cihaz bağlıysa cihazların ne kadar bant genişliği kullandığına önem veriyor ve ona göre bant genişliği sağlıyor. Bu durumun en güzel örneklerinden biriside aynı port’a bağlı hem harici bir ekranın bağlı olması hemde harici depolamanın bağlanması. USB 4 bu cihazların bant genişliğine bakıyor ve ona göre her cihaz için paylaşım yapıyor.
Ayrıca USB4, harici sürücüye veri aktarımı için gerekenleri verirken ekran için kare hızlarını(FPS) yüksek tutacak kadar akıllıdır.
USB’den Güç Çıkışı
Tüm USB4 bağlantısına sahip aygıtlarında, USB bağlantı noktası üzerinden 100 watt’a kadar güç sağlayabilen USB Güç Dağıtım teknolojisi (USB PD) bulunur. Ayrıca telefon gibi küçük cihazları şarj ederken de daha hızlı şarj imkanı sağlamaktadır.
USB PD, şarj edilen cihazın kaldırabileceği kadar güç aldığından emin olmak için akıllı şarj teknolojisini kullanır. Cihaz, USB4 noktasına bağlandığında sürekli olarak iletişim haline kalırlar bunun nedeni cihazın ne çok yavaş, ne de çok hızlı şarj olmasını önlemek.
Tek Bağlantı Türü
USB4 bağlantı konnektörünün, USB’yi günlük kullanımda daha evrensel hale getiren bir port gerekiyordu. Fakat şu anda bir çok cihazda kullandığımız A tipi konnektörler var. Bu bağlantı tipi şu anda bilgisayarların �’ın da mevcut. Daha sonra micro-USB portları mevcut. Bu portlar kameralardan tutun kafa lambalarına kadar bir çok kısımda yer alıyor. Son olarak yeni tip yüksek hızlara sahip C tipi USB bağlantı noktası var.
Bu durumun komple bir karmaşa olmadığını görmemek elde değil. Ayrıca çok kafa karıştırıcı. Fakat USB4, yeni C tipi bağlantı noktası ile çıktığı zaman yavaş yavaş yeniden tek tip bağlantı noktasına geri dönebileceğimiz anlamına geliyor.
Fakat bu durumun çok yavaş olacağını söylemeliyiz. Bir çok cihaz üreticisi sizin henüz C tipi bağlantı noktasına geçmediğinizi düşünerek A tipi bağlantı noktasına sahip cihazlar çıkaracak bundan dolayı bu devrimin biraz uzun sürecektir.
USB4 Çok İyi Bir Seçenek Değil Mi? Fakat Ne Zaman Çıkacak?
USB4’ün ne zaman piyasaya sürüleceği henüz belli değil. Cihaz üreticileri genellikle yeni USB teknolojilerini benimsemek ister ve bu durumda zaman alır. USB4’ün çıkarılması 2020 yılının sonunu hatta 2021 yılını bulabileceğini söyleyebiliriz.