
Gartner’ın yaptığı araştırmaya göre ve analize göre 2020 yılında ortalama 86 Milyon adet akıllı saat satılacağı belirtiliyor. Yaklaşık 23 Milyon dolarlık marketin olduğunu söylemeliyiz ve çok büyük bir miktar. Fitness ve Sporun dışında insanların akıllı saatleri almasının ve kullanmasının en büyük nedeni uyku düzenlerini her gece takip etmek istemeleri.
Bu özelliği şu anda piyasada bulunan en ucuz akıllı saatlerde bile bulabilirsiniz. Fakat insanlar bu özelliği neden istiyor? Bu özellik gerçekten işe yarıyor mu? Akılla bu soru geliyor. Eğer sizde merak ediyorsanız bu soruları, devamı yazımızda.
Uyku Takibi Tam Olarak Nasıl Çalışıyor?
Apple Watch veya Samsung Galaxy Watch’da gizlenmiş, en ufak hareketleri bile çok iyi bir hassasiyetle algılayabilen gelişmiş hareket izleyiciler mevcut. Bunlar en küçük hareketi bile algılayabilirler.
Bu sensörler giyilebilir cihazınızın uyku izleme sisteminin temelini oluşturur ve vücudunuzun hareketi uykuda olup olmadığınıza dair bir gösterge görevi görür. Bu durumun bilimse bir adı Aktigrafi’dir. Fakat bu sistem göründüğünden daha basittir.
Kısaca uykuya daldığınız zaman vücudunuz çok daha hareketsiz olacaktır. Fakat uykuda değilken çok daha fazla hareketli olacaksınız. Akıllı saatler sizin uyku takibini kısaca bu şekilde yapar.
Uyku döngüsünün çeşitli aşamalarına ilerledikçe, vücudunuz farklı şekillerde davranarak giyilebilir cihazınızın derin veya hafif uykuda olup olmadığınızı izlemesine izin verir.
Uyku döngüsünün ilk iki aşaması en hafif olanıdır. Bu aşamalarda, vücudunuz istemeden seğirebilir. Bu hareketlere “Miyoklonus” adı verilir. 2016 yılında yayınlanan bir makalede bu hareketler rastgele gerçekleşiyor ve ortama insanların ` ile p arasında meydana geliyor.
Uykunun daha derin aşamalarına girdiğinizde, vücudunuzun hareketleri azalır, giyilebilir cihazınıza uyku döngüsünde nerede olduğunuza dair iyi bir veri verir.
Son olarak, rüyalar ve kabuslar gördüğünüz kısım olan REM (veya hızlı göz hareketi) uykusu vardır. Vücudunuzun en hareketsiz olduğu bu kısımdır.
Kalbiniz Vücudunuzun En Büyüleyici Kısmı
Birçok giyilebilir cihazın, uyku takibinin doğruluğunu artırabilecek kalp atış hızı ölçüm sensörleri içerdiğini belirtmeliyim. Bunun nedeni farklı uyku aşamalarında kalp atış hızınızın bu aşamalarda farklı olarak hızlanıyor veya yavaşlıyor.
Hafif uyku sırasında kalp atış hızınız yavaşlar bunun nedeni daha derin uykuya girmeden kalp atış hızınızı normalleştirmek. Aynı şekilde hayal kurmaya başladığınız zaman kalp atış hızınız hızlanır, nefes almanız düzensizleşir.
Aktigrafi tabanlı uyku takip cihazları genel olarak sizin ne zaman uyuyabileceğini söyleyebilir. Fakat kalp atış hızını’da aynı anda izleyen akıllı saatler sizin uyku analizini sunacaktır ve bu şekilde ne zaman gözlerinizi kapayacağınızı ve en kaliteli uykuyu alabileceğinizi belirtir.
Uyku Takip Cihazları Ne Kadar Doğru ve Kesin Sonuçlar Veriyor?
Uyku takip özelliğine sahip bir cihaz aldığınız zaman bu özelliğin tamamen doğru çalışmasını beklememelisiniz çünkü bu cihazlar günlük kullandığımız tüketici ürünleridir yani tıbbi cihazlar değildir.
JMIR mHealth ve uHealth dergileri 2019 yılının Haziran sayısında yayınlanan bir çalışma, özellikle tıbbi sınıf uyku izleyiciyle karşılaştırıldığında Fitbit Charge 2’nin ne kadar doğru ve kesin sonuçlar verdiğine bakıldı. FitBit kullanan bir kişinin derin uyku durumunda ne kadar uzun olduğunu tahmin etme ve kullanıcının ne zaman başka bir uyku aşamasına geçeceğini tahmin edebildiği belirtildi.
Genel olarak baktığımız zaman tüketici ürünlerinin tıbbi cihazlar ile karşılaştırıldığında çok iyi sonuçlar verebildiği ve ciddi derece iyi çalıştığını söyleyebiliriz.
Elde Ettiğiniz Verileri Nasıl Kullanmalısınız?
Uyku izleme cihazları hakkında yapılan bir başka eleştirisiyse genellikle insanların uyku kalitelerinin nasıl artırılacağı konusunda kesin olarak rehberlik etmemesidir. Örneğiniz akıllı saatinizin önereceği şeyler sabahları belki daha fazla egzersiz yapmanız veya yatmadan önce daha az elektronik cihaz kullanmanız olacaktır.
Tokyo Üniversitesi ve Queensland Teknoloji Üniversitesi akademisyenleri tarafından yayınlanan bir makale, tüketici uyku izleme teknolojisinin uzun vadede fayda sağlayamadığını belirtiliyor.
Satın Almaya Değer Mi?
Sonuç olarak, akıllı saatinizin uyku izleme teknolojisinin ürettiği sonuçlar tamamen tavsiye niteliğinde olduğunu unutmamalısınız ve bu verileri teşhis yapmak için kullanılmamalı. Eğer gerçekten bir uyku bozukluğunuz olduğuna inanıyorsanız, o zaman doktorunuza danışarak gerekli tıbbi desteği almalısınız.
Uyku kalitenizi takip etmek için bir akıllı saat almaya karar verirseniz, daha net sonuçlar almak için FitBit Versa 2 veya Apple Watch gibi yerleşik bir kalp atış hızı monitörüne sahip olmasına önem göstermelisiniz.